الرئيسيةبحـثالتسجيلدخول

شاطر | 
 

 FAPTELE PERMISE SI CELE OPRITE

اذهب الى الأسفل 
كاتب الموضوعرسالة
Wildx
۩ » المديــر العــام «۩

۩ » المديــر العــام «۩
avatar

احتــرام القــوانيــن : عادي
الأوسمة
معلومات اضافية
الدولة : الأردن
عدد المساهمات عدد المساهمات : 899
تاريخ التسجيل : 23/04/2011
دعـــــاء اليــــوم azk 01
sms اهلا ومرحبا بكم زوارنا واعضاء منتدانا المتواضع

انتم اصحاب البيت ونحن الزوار - سدر البيت لكم

زوارنا ترجوا منكم ان تسجلوا معنا - التسجيل مجاني

اعضائنا الكرام نرجوا منكم النشاط والمشاركة معتا بمواضيع

جديدة ، وردود مميزة ، حتى ننهض بمنتدانا ويدا بيد لنوصله الى

ارفع المراكز المتقدمة انشاء الله سبحانه وتعالى

ننتظر منكم الافكار الجديدة والاقتراحات البنائة حسب رغباتكم

واحتياجاتكم ... والله الموفق

حياكم الله

MMS 20

مُساهمةموضوع: FAPTELE PERMISE SI CELE OPRITE   الأحد فبراير 26, 2012 3:21 am

FAPTELE PERMISE SI CELE OPRITE

Islamul ne arată Calea care trebuie urmată pentru a ne face plăcuți Creatorului nostru și pentru a fi de folos omenirii.

În acest sens, trebuie să facem numai fapte bune (Halal) și să ne oprim de la cele rele (Haram)
În capitolul Al-Baqara, versetul 168, Allah Preaînaltul ne spune :

"O, oameni, mâncați din ceea ce se află pe pământ și este îngăduit și bun [ca hrană] și nu urmați pașii lui Șeitan, căci el vă este dușman mărturisit."

Iar în capitolul Al-Ma'ida, versetele 87-88 :

"O, voi cei care credeț ! Nu opriți bunătățile pe care Allah vi le-a îngăduit și nu călcați [poruncile], căci Allah nu-i iubește pe cei ce încalcă [poruncile] !

Mâncați din ceea ce Allah v-a dăruit, ca fiind îngăduit și bun, și fiți cu frică de Allah, în care voi credeți !"

Iubiți frați musulmani, Allah Preaînaltul a creat toate bunătățile și a împodobit cu ele acest pământ. Iar apoi, tot prin porunca Sa, le-a pus la dispoziția omului, în beneficiul său. I-a poruncit, însă, să folosească numai ceea ce îi este permis și util și să se abțină de la ceea ce este îi este dăunător. Ceea ce este îi este dăunător și, prin urmare interzis, este bine definit atât prin intermediul Nobilului Coran, cât și al profetului Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !).

Tot în Nobilul Coran Allah Preaînaltul ne spune :

"Și nu spuneți, luându-vă după limbile voastre care rostesc minciuni : Acesta este îngăduit și acesta este oprit, pentru a născoci minciună împotriva lui Allah ! Aceia care născocesc minciuni împotriva lui Allah nu vor izbândi." (An-Nahl 16 : 116)

Dacă nu avem nicio dovadă că un lucru creat de Allah Preaînaltul ne este oprit (haram) și, mai mult, dacă dispunem de dovezi clare că acel lucru ne este permis (halal), atunci îl putem folosi.

În capitolul Al-'A'raf, versetul 32, Allah Preaînaltul ne spune :

"Spune : Cine a oprit podoaba orânduită de Allah, pe care El a făcut-o pentru robii Săi și bunătățile cele trebuincioase pentru viețuire ? Spune : Ele sunt pentru aceia care cred, în viața lumească, și numai pentru ei în Ziua Învierii. Astfel facem Noi versetele Noastre limpezi pentru niște oameni care știu."

Iar în versetul 50 :

"Și oaspeții Iadului vor striga către oaspeții Raiului : Vărsați și asupra noastră apă sau altceva din ceea ce v-a dăruit Allah ! Însă ei vor răspunde : Allah le-a oprit pentru necredincioșii ... "

Este obligația fiecărui musulman să se ferească de lucrurile oprite (haram). Aceste interdicții sunt asemănătoare cu o flacără care îl arde pe om și-i pricinuiește chinuri dacă se atinge de ea.

Profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !) a spus :

"Ceea ce este permis (halal) este binecunoscut și ceea ce este interzis (haram) este binecunoscut; între cele două sunt anumite lucruri îndoielnice. Multă lume nu știe care dintre acestea sunt permise (halal) și care sunt oprite (haram). Acela care se îndepărtează de ele, rămâne neprihănit în religia și cugetul său. Și, ca atare, este în siguranță. Cine se amestecă în oricare dintre aceste chestiuni neclare riscă să pătrundă și pe tărâmul a ceea ce este interzis (haram)." (relatat de Bukhari și Muslim în cele două "Sahih"uri)

Printre faptele cele mai urâte, condamnabile se numără : facerea de asociați lui Allah Preaînaltul, nerespectarea părinților, crima, minciuna, falsul jurământ, discreditarea reputației femeii cinstite, băutura, jocurile de noroc, adulterul, dușmănia, consumarea dreptului altuia, căsătoria nepermisă, chinuirea fraților musulmani și a vecinilor, furtul etc.

Frați musulmani, un adevărat musulman nu săvârșește fapte condamnabile, nepermise (haram). Să ne rugăm Bunului Allah în această zi de vineri pentru a ne purifica sufletele de toate faptele necurate și să le păstrăm doar pe cele pozitive, plăcute lui Allah Preaînaltul. Și să-l urmăm pas cu pas pe profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !).

SURSA : http://islamromania.ro/art-576/faptele_permise_halal_si_cele_oprite_haram.html


الرجوع الى أعلى الصفحة اذهب الى الأسفل
http://islamgate21.yoo7.com
 
FAPTELE PERMISE SI CELE OPRITE
الرجوع الى أعلى الصفحة 
صفحة 1 من اصل 1

صلاحيات هذا المنتدى:لاتستطيع الرد على المواضيع في هذا المنتدى
 :: ROMANIAN FORUM ::   :: DESPRE ISLAM-
انتقل الى:  

اذا كانت هذه زيارتك الاولى تفضل اضغط على زر التسجيل، غير ذلك فتفضل بتسجيل الدخول

اسم المستخدم
 
التسجيل
ارسل لى كلمة سر جديده